Medaliony z ziemniaków ... z kiełbasą i chili
Składniki:
- ziemniaki (mogą być wczorajsze )
- kiełbasa lub boczek wędzony (wedle uznania )
- papryka chili
- pieprz i sól
- wafel w dużych plastrach
- jajko i bułka tarta do panierki
Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Świeże przepuszczamy prze praskę a wczorajsze przez maszynkę do mielenia. Pure mieszamy z lekko podsmażoną kiełbasą lub boczkiem pokrojonym w kosteczkę i papryczką chili. Nakładamy na plaster wafla i czekamy 5 minut aż zmięknie. Gdy ziemniaki są świeżo gotowane i ciepłe trwa to parę chwil. Zawijamy i kroimy w plastry które następnie panierujemy i smażymy.
W przepisie możemy zastosować różne dodatki jakie zalegają nam w lodówce. Smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno, z wszelkiego rodzaju sosami.
Smacznego.
3 komentarze:
Bardzo mi się to podoba! :) Wypróbuje. :)
Świetny pomysł jako przystawka lub dodatek do obiadu:)
o jaki fajny pomysł!
Prześlij komentarz