Polewa czekoladowa na wysoki połysk

by | |


Polewa czekoladowa na wysoki połysk ... na każde ciasto




Składniki:

- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki kakao 
- 60 g masła 
- 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę wsypać w małej ilości zimnej wody do napęcznienia. W międzyczasie wymieszać pozostałe składniki i podgrzać. Napęczniałą żelatynę podgrzać i dodać do reszty masy. Wystudzić i polać ciasto.

Masa jest elastyczna i nie kruszy się i to co najważniejsze ma bardzo efektowny wysoki połysk.

Nadaje się na wszystkie rodzaje ciast i ciasteczek. Na zdjęciu wersja na torcie zrobionym według przepisu który znajdziecie TU.


Smacznego.

4 komentarze:

Dziuunia

Dlaczego nie podajesz źródła tego przepisu? Milej byłoby gdybyś napisał, że to przepis stąd: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18276

Witold Wildner

Nie jest to jedyne miejsce gdzie znajduje sie ten przepis. Wiele osób go opisuje i dlatego postanowiłem go zamieścić. Ciężko wymieniać źródło kiedy nie wiadomo które jest tym prawdziwym.

Pozdrawiam.

Dziuunia

Zmieniłeś parę wyrazów i sformułowań na inne w porównaniu do treści pod linkiem, który wyżej podałam ale to nie znaczy, że wtedy nie trzeba podawać źródła. Wiem wiem, prawo autorskie przepisów nie obowiązuje, wystarczy właśnie zmienić to i owo i z głowy, ale jest jeszcze coś takiego jak przyzwoitość. Jesteś przecież użytkownikiem forum CinCin i mimo wszystko lepiej byłoby jakbyś podawał linki źródłowe do przepisów z tego forum, które znalazły się na Twoim blogu.

Witold Wildner

Jestem użytkownikiem forum CinCin nie ukrywam tego faktu.
Szanuję prawa do przepisów i zamieszczam informacje kto mnie zainspirował np. http://sepichce.blogspot.com/2013/01/ciasto-z-powidami-sliwkowymi.html

lub http://sepichce.blogspot.com/2013/01/ciasteczka-owsiane.html

Polewa pojawiła się w wielu miejscach więc postanowiłem ją sprawdzić, okazało się że jest świetna i powstał post. Więc jeżeli źródłem byłby Twój post na forum zapewne pojawiła by się takowa informacja.

Pozdrawiam

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com