Kopytka dla najmłodszych ... rozpoczynają cykl wpisów z przepisami dla naszych milusińskich :)
Składniki:
- twaróg chudy (kostka 250 g )
- 1 jajko
- mąka pszenna
Twaróg przeciskamy by nie było grudek, mieszamy z jajkiem. Małymi porcjami dodajemy mąkę ciągle mieszając, do momentu zagęszczenia masy. Na 1 kostkę twarogu to mniej więcej 2-3 łyżki, gdy dodamy zbyt dużo mąki kopytka będą twarde. Tak powstałą masę formujemy w wałek i tniemy poprzecznie. Gotujemy na lekko osolonej wodzie 1-2 minuty od wypłynięcia.
Podajemy na ciepło z masełkiem i cukrem lub sokiem jagodowym ...
Smacznego
5 komentarze:
To są pierogi leniwe. Kopytka robi się z ziemniaków.
W moich stronach to kopytka :)
"To, co zowiem różą,/ Pod inną nazwą równieby pachniało" :) No niech Panu będzie. Choć prywatnie twierdzę, że to trochę tak, jakby filet z kurczaka nazywał Pan schabowym...
porównanie kurczaka ze schabowym raczej nieadekwatne ... no ale co tam
Folkloru Pani nie zmieni ... każdy będzie miał swoje tylko dlaczego tak trudno to zrozumieć, zaakceptować.
Pozdrawiam serdecznie.
Prześlij komentarz