Żeberka klasyczne.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 2 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, czerwona papryka, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek
Umyte żeberka kroimy na mniejsze kawałki nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Następnie przekładamy do garnka i dusimy wraz z cebulą i przyprawami około 40 min. następnie dodajemy czosnek i gotujemy do momentu zredukowania sosu. Długość duszenia (można tez zapiekać w piekarniku) zależy od mięsa i naszych gustów. Jeżeli chcemy by mięso się rozpływało i odchodziło od kości musi to troszkę dłużej potrwać.
Podajemy z ziemniaczkami i kapustą ... lub pod pierzynką :)
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz