Zapiekane jabłka w sosie sojowym z chili

by | |

Zapiekane jabłka w sosie sojowym z chili ... jako dodatek do ryżu i mięs.




Składniki:
- jabłka ( twarde )
- papryczki chili
- sos sojowy ciemny 
- pieprz i imbir ( świeży lub w proszku )

Jabłka po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na plasterki. Wrzucamy na patelnie z małą ilością tłuszczu i papryczkami chili. Po paru minutach dodajemy ciemny sos sojowy. W mojej wersji 3 łyżki na  3 jabłka ) i imbir. Pieczemy około 12 - 15 minut. Powstały aromatyczny mus o charakterystycznej nutce imbirowej i ostrym smaczku świetnie komponuje się z ryżem na sypko. Podawanym do pieczonych mięs np. udek z kurczaka.

Smacznego.


Kulinarne inspiracje i nagrody

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com