Krokiety

by | |


 Krokiety w 2 wersjach farszu : kapusta z grzybami i kurczak z grzybami




Składniki:

farsz nr 1:

- mięsko z kurczaka
- pieczarki 
- cebula
- sól i pieprz

farsz nr 2:

- kapusta kiszona
- pieczarki
- cebula
- boczek wędzony
- sól, cukier i pieprz


panierka:

- jajko
- bułka tarta
- czerwona papryka

Ugotowane mięso z kurczaka mielimy i mieszamy z pieczarkami uduszonymi razem z cebulką (drobno pokrojone).
Farsz z kapusty robimy następująco: kapustę gotujemy do miękkości, w międzyczasie podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i kroimy cebule. Odcedzamy kapustę i mieszamy z boczkiem i cebulką (surową). Solimy i i cukrujemy do smaku a następnie dodajemy pieczarki spreparowane jak wcześniej i pieprzymy.

Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z mikro ilością tłuszczu i staramy się by był cieniutkie.

Do jeszcze ciepłych naleśników nakładamy farsz i zawijamy. Następnie moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce z czerwoną papryką. Smażymy na oliwie z każdej strony.

Podajemy z czerwonym barszczem.

Smacznego.

2 komentarze:

Iwona

już wiem co będzie jutro na obiad:)

Dorota Ślusarczyk

muszę spróbować z gotowanym kurczakiem bo zawsze zostaje z obiadu ;)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com