Bułeczki cynamonowe

by | |

Bułeczki cynamonowe czy jak kto woli ślimaczki do popołudniowej kawy :)




Składniki:

- 0,5 kostki margaryny
- 1 szklanki mleka
- 0,25 kostki drożdży 
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cukru, 
- 3 szklanki mąki 


Drożdze rozpuszczamy w małej ilości letniego mleka z łyżeczką cukru odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w pozostałym mleku. Po wyrośnięciu drożdży dodać pozostałem składniki i wyrobić ciasto następnie pozostawić do wyrośnięcia.

Masa cynamonowa:

Jedną łyżeczkę (czubatą) cynamonu mieszamy z 1/4 szklanki cukru i dodajemy margarynę (2 łyżki) ucierając na masę.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy, następnie smarujemy masą i zawijamy jak roladę. Kroimy na plasterki i pieczemy w220*C przez 10 - 15 min

Smacznego.

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com