Bułeczki cynamonowe czy jak kto woli ślimaczki do popołudniowej kawy :)
Składniki:
- 0,5 kostki margaryny
- 1 szklanki mleka
- 1 szklanki mleka
- 0,25 kostki drożdży
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 szklanki mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki cukru,
- 3 szklanki mąki
Drożdze rozpuszczamy w małej ilości letniego mleka z łyżeczką cukru odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić w pozostałym mleku. Po wyrośnięciu drożdży dodać pozostałem składniki i wyrobić ciasto następnie pozostawić do wyrośnięcia.
Masa cynamonowa:
Jedną łyżeczkę (czubatą) cynamonu mieszamy z 1/4 szklanki cukru i dodajemy margarynę (2 łyżki) ucierając na masę.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, następnie smarujemy masą i zawijamy jak roladę. Kroimy na plasterki i pieczemy w220*C przez 10 - 15 min
Smacznego.
0 komentarze:
Prześlij komentarz