Ryżowe kuleczki

by | |

Ryżowe kuleczki ...




Składniki:

- ryż
- groszek konserwowy
- marchewka (gotowana)
- żółty ser
- bułka tarta
- sól, pieprz i czerwona papryka
- olej

Ugotowany ryż (może być wczorajszy) mieszamy z startym żółtym serem i doprawiamy pieprzem i solą. Nakładamy na dłoń małą ilość ryżu (łyżka) robimy dołeczek i wkładamy groszek oraz drobno pokrojoną marchewkę. Zaklejamy robiąc kulkę, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z czerwoną papryką. Smażymy na głębokim tłuszczu 2 minuty.

Jako farsz można zastosować mięso lub rybę. W wersji ze zdjęcia zagospodarowane zostały "resztki"
po obiadowe :)

Smacznego.

9 komentarze:

Agabi

fajny pomysł na przystawkę.

Witold Wildner

dokładnie tak:) i można zrobić niezliczoną ilość wersji farszu :)

Patrycja

Robiłam wielokrotnie placuszki z różnym nadzieniem. Najlepsze chyba z mozzarellą. Podoba mi się Twoja wersja!

smaczniezdrowodietetycznie

Przypominają mi trochę włoskie arancino które można kupić na Sycylii niemalże wszędzie :)

Witold Wildner

uuu nigdy w okolicy Sycyli nie byłem a szkoda :(

a jeśli można wiedzieć to co oni tam pchają do środka i czy jest to pikantne ( bo moje tak )

Katarzyna Bomba

We Włoszech dają do środka trochę mięska i mozarelle :)

Witold Wildner

zrobię takie kolejnym razem :)


Jak miło Cię tu widzieć Kasiu :) jak tu trafiłaś ??

Anulla

kiedyś widziałam coś podobnego, bardzo fajny pomysł:)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com