Ryżowe kuleczki ...
Składniki:
- ryż
- groszek konserwowy
- marchewka (gotowana)
- żółty ser
- bułka tarta
- sól, pieprz i czerwona papryka
- olej
Ugotowany ryż (może być wczorajszy) mieszamy z startym żółtym serem i doprawiamy pieprzem i solą. Nakładamy na dłoń małą ilość ryżu (łyżka) robimy dołeczek i wkładamy groszek oraz drobno pokrojoną marchewkę. Zaklejamy robiąc kulkę, panierujemy w bułce tartej wymieszanej z czerwoną papryką. Smażymy na głębokim tłuszczu 2 minuty.
Jako farsz można zastosować mięso lub rybę. W wersji ze zdjęcia zagospodarowane zostały "resztki"
po obiadowe :)
Smacznego.
9 komentarze:
fajny pomysł na przystawkę.
dokładnie tak:) i można zrobić niezliczoną ilość wersji farszu :)
Robiłam wielokrotnie placuszki z różnym nadzieniem. Najlepsze chyba z mozzarellą. Podoba mi się Twoja wersja!
Przypominają mi trochę włoskie arancino które można kupić na Sycylii niemalże wszędzie :)
uuu nigdy w okolicy Sycyli nie byłem a szkoda :(
a jeśli można wiedzieć to co oni tam pchają do środka i czy jest to pikantne ( bo moje tak )
We Włoszech dają do środka trochę mięska i mozarelle :)
Nie jest pikantne :)
zrobię takie kolejnym razem :)
Jak miło Cię tu widzieć Kasiu :) jak tu trafiłaś ??
kiedyś widziałam coś podobnego, bardzo fajny pomysł:)
Prześlij komentarz