Brokułowa zapiekanka z zupy

by | |


Brokułowa zapiekanka z zupy ... czyli dwa w jednym.








Składniki:

Zupa:
- kawałek szpondru lub kurczaka (co kto woli)
- marchewka
- pietruszka
- seler
- brokuł
- ziemniak
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cebula lub por

Do zimnej wody wrzucamy mięsko, pokrojone jarzyny i przyprawy gotujemy 30 minut i dodajemy różyczki brokuła. Po 15 minutach i ewentualnym doprawieniu zupa jest gotowa. Można podawać z makaronem, ryżem lub ajnlaufem (o tym w kolejnym poście).

Zapiekanka:
- makaron świderki
- śmietana 18%
- żółty ser
- brokuł (jak komuś mało)

Gdy do zupy dodamy większą ilość makaronu i będziemy go w niej gotować aż będzie średnio miękki uzyskamy bazę do zrobienia zapiekanki :) Przelewamy całość (powinna być gęsta) do żaroodpornego naczynia lub zostawiamy w garnku jeżeli jest cały metalowy. Dodajemy połówkę śmietany i blanszowany brokuł. To opcjonalnie ale chrupiące kawałki uatrakcyjnią zapiekankę i wzmocnią smak. Zapiekamy w piekarniku w 180*C przez 30 minut posypujemy startym żółtym serem. Czekamy 10 minutek i podajemy :)


Smacznego.




Finezyjny Garnek

4 komentarze:

Elżbieta Dz.

Świetny przepis ...u mnie raczej nie ma chętnych na te rzeczy z zup...a taki sposób jest sposobem na pozbycie się "kłopotu":)

Kulinarne Rozterki

Fantastyczne, 2w1, zupa i drugie danie lub kolacja. Super przepis, na pewno skorzystam.
Pozdrawiam i dziękuję za udział w mojej akcji.

Justyna Bąk

bardzo ciekawy pomysł:)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com