Brokułowa zapiekanka z zupy
by
Witold Wildner
|
|
Brokułowa zapiekanka z zupy ... czyli dwa w jednym.
Składniki:
Zupa:
- kawałek szpondru lub kurczaka (co kto woli)
- marchewka
- pietruszka
- seler
- brokuł
- ziemniak
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cebula lub por
Do zimnej wody wrzucamy mięsko, pokrojone jarzyny i przyprawy gotujemy 30 minut i dodajemy różyczki brokuła. Po 15 minutach i ewentualnym doprawieniu zupa jest gotowa. Można podawać z makaronem, ryżem lub ajnlaufem (o tym w kolejnym poście).
Zapiekanka:
- makaron świderki
- śmietana 18%
- żółty ser
- brokuł (jak komuś mało)
Gdy do zupy dodamy większą ilość makaronu i będziemy go w niej gotować aż będzie średnio miękki uzyskamy bazę do zrobienia zapiekanki :) Przelewamy całość (powinna być gęsta) do żaroodpornego naczynia lub zostawiamy w garnku jeżeli jest cały metalowy. Dodajemy połówkę śmietany i blanszowany brokuł. To opcjonalnie ale chrupiące kawałki uatrakcyjnią zapiekankę i wzmocnią smak. Zapiekamy w piekarniku w 180*C przez 30 minut posypujemy startym żółtym serem. Czekamy 10 minutek i podajemy :)
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
4 komentarze:
Wyglada apetycznie
Świetny przepis ...u mnie raczej nie ma chętnych na te rzeczy z zup...a taki sposób jest sposobem na pozbycie się "kłopotu":)
Fantastyczne, 2w1, zupa i drugie danie lub kolacja. Super przepis, na pewno skorzystam.
Pozdrawiam i dziękuję za udział w mojej akcji.
bardzo ciekawy pomysł:)
Prześlij komentarz