Kluski śląskie faszerowane ... mięsem mielonym z wiśniówką.
Składniki:
- ciasto na kluski śląskie - przepis znajdziecie TU
- mięso mielone (wedle uznania)
- wiśniówka lub syrop wiśniowy dla wersji bezalkoholowej
- sól, pieprz, słodka papryka
Mięso podsmażamy z przyprawami i wiśniówką aż zmięknie. Z ciasta na kluski formujemy kółka wielkości dłoni i nakładamy mięso. Zamykamy tak by ciasto szczelnie przykrywało farsz. Gotujemy na lekko osolonej wodzie (nie powinna mocno wrzeć), zabielonej mąką 13-15 minut.
Smacznego.
4 komentarze:
Ja nie wiem, czy kluski śląskie z mięsem to już po prostu nie będą pyzy...:))
to są pyzy według mnie:D czasami są dania które nie różnią się zbytnio od siebie i oto właśnie przykład:)
W moim domu nie używało się słowa pyzy, od zawsze były to kluski nadziewane lub faszerowane.
W różnych regionach występują różne nazwy regionalne :) tak więc pyzy nie są jedyną obowiązującą wersją :)
Smacznie pozdrawiam.
Świetne!! Aż mi zaczęło w brzuchu burczeć ;)
Prześlij komentarz