Kluski śląskie faszerowane

by | |


   Kluski śląskie faszerowane ... mięsem mielonym z wiśniówką.




Składniki:

- ciasto na kluski śląskie - przepis znajdziecie TU
- mięso mielone (wedle uznania)
- wiśniówka lub syrop wiśniowy dla wersji bezalkoholowej
- sól, pieprz, słodka papryka

Mięso podsmażamy z przyprawami i wiśniówką aż zmięknie. Z ciasta na kluski formujemy kółka wielkości dłoni i nakładamy mięso. Zamykamy tak by ciasto szczelnie przykrywało farsz. Gotujemy  na lekko osolonej wodzie (nie powinna mocno wrzeć), zabielonej mąką 13-15 minut. 


Smacznego.




4 komentarze:

Inspirowane Smakiem

Ja nie wiem, czy kluski śląskie z mięsem to już po prostu nie będą pyzy...:))

Justyna Bąk

to są pyzy według mnie:D czasami są dania które nie różnią się zbytnio od siebie i oto właśnie przykład:)

Witold Wildner

W moim domu nie używało się słowa pyzy, od zawsze były to kluski nadziewane lub faszerowane.

W różnych regionach występują różne nazwy regionalne :) tak więc pyzy nie są jedyną obowiązującą wersją :)

Smacznie pozdrawiam.

Gąska Malwinka

Świetne!! Aż mi zaczęło w brzuchu burczeć ;)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com