Kulki rybne z wędzonymi szprotkami

by | |

   Kulki rybne z wędzonymi szprotkami w zalewie octowej.


Składniki :

- szproty wędzone
- jajko
- sól i pieprz
- bułka tarta 
- tłuszcz do smażenia

Zalewa octowa:

- 1 litr wody
- 1/2 szklanki octu 
- 1 cebula 
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- ziele angielskie i liść laurowy (wedle uznania)

Zalewę przygotowujemy wcześniej zaczynając od zagotowania wody z cebulą pokrojoną w krążki, przyprawami oraz cukrem i solą. Po zagotowaniu wlewamy ocet przykrywamy i zostawiamy.

Rybki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, przyprawiamy i dodajemy jajko. Formujemy kuleczki większe lub mniejsze, zależnie od upodobań. Panierujemy bułką tartą i smażymy krótko z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Usmażone kulki rybne wrzucamy do gorącej zalewy. Gotowe są praktycznie zaraz ale najlepszy smak mają na drugi dzień :)

Smacznego

1 komentarze:

Justyna Bąk

bardzo ciekawy przepis:)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com