Chleb mieszany

by | |


Jeden z prostszych chlebów na zakwasie :)  dobry na rozpoczęcie chlebowej przygody.



Składniki :

- 1 szklanka zakwasu pszennego - przepis znajdziecie TU
- 2 szklanki mąki żytniej żurkowej
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 szklanki mąki pszennej + 0,5 szklanki lub mniej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

Zakwas wymieszać z mąką żytnią solą i cukrem, dodać letnią wodę. Dosypać 0,5 szklanki mąki pszennej ciągle wyrabiając, następne porcje mąki dodajemy stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto powinno być elastyczne, niezrywające się ale klejące do rąk. Odkładamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 3 godzinki. Miska z ciastem powinna być przykryta a najlepiej zapakowana w worek by ciasto nie traciło wilgoci. Po wyrośnięciu przekładamy ciasto na blachę lub do foremki i zostawiamy by podrosło około 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250*C na 2-3 minutki, zraszając wnętrze wodą. Dalsze pieczenie odbywa się w 180-190*C przez 30-40 minut.

Chlebek studzimy na kratce i zjadamy :P

Można oczywiście dodać ziaren słonecznika lub dowolnych innych celem urozmaicenia.

Smacznego :)


2 komentarze:

Elżbieta Dz.

Proszę....ile to się człowiek uczy nowych przepisów. Fajnie że coraz więcej ludzi bawi się w pieczenie chleba.:P

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com