Pieczeń w curry

by | |

Pieczeń wieprzowa w sosie curry z czosnkiem ...









Składniki:

- mięso wieprzowe ( szynka lub łopatka )
- sos sojowy ciemny
- ocet balsamiczny
- oliwa z oliwek
- 1-2 łyżeczki curry
- 5 ząbków czosnku
- liść laurowy
- sól
- pieprz
- imbir (korzeń lub proszek)

Mięso kroimy na grube plastry, które równomiernie nakłuwamy nożem (na wylot). Nacieramy przyprawą curry oraz solą i pieprzem. Smarujemy każdy plaster octem balsamicznym (ja używam pędzelka silikonowego) i układamy jeden na drugim. Całość oblewamy sosem sojowym wymieszanym z oliwą z oliwek w proporcji 1:1 , jeżeli mięso nie jest przykryte należy je obracać w marynacie. Odkładamy w chłodne miejsce na godzinkę. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 30 sekund z każdej strony. Następnie dodajemy czosnek przecięty na połówki w łupinach i imbir świeży pokrojony w plastry lub sproszkowany. Dusimy przez 40 minut. Powstały sos można zagęścić lub podać w naturalnej postaci.

Podajemy z ryżem, ziemniakami, kluskami ... jak kto woli.

Smacznego.

1 komentarze:

Elżbieta Dz.

Wszystko lubię tylko to curry....odpada:P

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com