Zakwas pszenny

by | |


Zakwas pszenny który został zastosowany do wypieku chleba mieszanego.





Składniki:

- letnia woda
- mąka pszenna

Mieszamy szklankę wody z szklanką mąki, wlewamy do słoika i przykrywamy gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce - to bardzo ważne.
W drugim dniu mieszamy zawartość słoika i dodajemy pół szklanki wody i pół szklanki mąki i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po zakończeniu intensywnej fermentacji dodajemy kolejną porcję jak wyżej. Młody zakwas jest gotowy do pieczenia. W górnej części pojawi się płyn, jest to naturalne dla zakwasu pszennego i nie stanowi żadnego zagrożenia.

Przed użyciem zakwas należy wymieszać i doprowadzić do temperatury pokojowej, pozostawić około 100 ml jako zaczyn do dalszej hodowli zakwasu. Przechowywać w lekko zamkniętym słoiku w lodówce, jeżeli nie pieczemy systematycznie co 2 dni można go dokarmić łyżeczką cukru :)


Pozdrawiam.

1 komentarze:

Dorota Ślusarczyk

też lubię zakwasy i chlebki ;)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com