Eintopf

by | |

 Eintopf - czyli popularny na śląsku ajntopf.
W jednym garnku ... 
  wszystko co zalega w Twojej lodówce :)




Składniki :

- kawałek mięsa ( skrzydełko, udko, korpus )
- marchewka
- pietruszka
- seler
- kartofle czy jak kto woli ziemniaki 
- papryka 
- kiełbasa 
- ser żółty lub topiony
- i pozostałe "resztki" z lodówki
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i ząbek czosnku

Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięsko i zaczynamy gotować. W między czasie dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa: marchewkę pietruszkę, seler, paprykę, kalafior, kartofle i co tam jeszcze znajdziemy :) Przyprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim, solą, pieprzem i czosnkiem. Gotujemy z 40 minutek by wszytsko zgęstniało i odparował nadmiar wody. Gdy mamy ser topiony lub żółty dodajemy go pod koniec gotowania (znacznie zagęści naszą potrawę). 

Podajemy na ciepło z pieczywem :)

Smacznego



Finezyjny Garnek

3 komentarze:

Kulinarne Rozterki

Super pomysł, dobry patent na produkty zalegające w lodówce, na które nie mamy koncepcji :)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w mojej akcji.

Justyna Bąk

dobre danie jednogarnkowe:)

Rafał

A jo môm ślōnsko klawiatua :)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com