Bogracz

by | |

Bogracz ... prosty w przygotowaniu i doskonale rozgrzewający :)







Składniki:

- 0,5 kg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) lub wołowego ( wersja de luxe )
- 3 duże ziemniaki
- 3 duże marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- ziele angielskie, liść laurowy
- kminek
- papryka czerwona w proszku (słodka i ostra)

kluseczki kładzione :

- 100 g mąki
- 60g wody
- 2 łyżki oleju

Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni na małej ilości tłuszczu z odrobiną papryki. Marchewkę i ziemniaki kroimy w grubą kostkę, mieszamy w garnku z mięsem. Dodajemy szklankę bulionu lub wody i dusimy około 30 minut.Teraz przyprawy 3 listki laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka kminku, 3 łyżki słodkiej papryki i 1 łyżka ostrej. Następnie cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na brązowo, oraz pomidory z puszki.  Całość dusimy do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
  W tak zwanym międzyczasie robimy kluseczki. Zagniatamy ciasto, kształtujemy długie wałki i tniemy na 4 cm kawałeczki tak by powstały podłużne kluseczki. Gotujemy 10 min na lekko osolonej wodzie lub bulionie.
Gdy są gotowe odcedzamy i dodajemy do garnka z bograczem.

Podajemy na gorąco z świeżym pieczywem.

Smacznego

7 komentarze:

Anulla

idealny na chłodne, zimowe dni, aby się rozgrzać:)

Pastelle

Ojj, od dawna mam ochotę na bogracz - taki jak robi moja mama... Zrobię... a co...
Pysznie wygląda :)
Pozdrawiam :)

Justyna Bąk

bardzo lubię bogracz, konkretne i sycące danie:)

Witold Wildner

Co prawda zima się kończy ale zawsze warto zawekować parę słoików. Będą idealne na chłodniejsze dni wiosny :)

Smacznie pozdrawiam :)

Anonimowy

co ze swieza papryka?

Witold Wildner

zawsze można dodać ... :) choć osobiście wolę bez :)

to była wersja pozimowa bez papryki :)

Smacznie pozdrawiam :)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com