Brukselka faszerowana

by | |


  Brukselka faszerowana ... masą wątróbkową z pietruszką i koperkiem.





Składniki:

- brukselka

farsz : 

Jest to porcja służąca do faszerowania kurczaka ( przepis pojawi się jutro) a pozostała reszta jest wykorzystana do brukselek.

- wątróbka drobiowa 300 g
- 2 jajka
- masło 1/4 kostki
- sól i pieprz 
- bułka tarta
- bułka czerstwa
- mleko
- pietruszka i koperek

Zaczynamy od farszu. Wątróbkę oczyszczamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z namoczoną w mleku czerstwą bułką.  Masło ucieramy z żółtkami i łączymy z przemieloną masą. Dodajemy przyprawy i bułkę tartą następnie delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.




Brukselki przecinamy na połówki usuwamy środki i nakładamy farsz. Zapiekamy w 180*C przez 15 - 20 min (obok kurczaka :P) ... Podajemy na ciepło w oczekiwaniu na danie główne


Smacznego.





2 komentarze:

Justyna Bąk

super pomysł na brukselkę:)

Omnomnom-blog kulinarny

Wyglądają trochę jak czaszki z mózgiem na wierzchu, ale może oglądam za dużo Dr.Housa. Przepis mi się podoba i postaram się go jak najszybciej wypróbować w mojej kuchni :) Dziękuję za udział w akcji brukselkowej :)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com