Zupa z botwinki ... na przywołanie wiosny :)
Składniki:
- botwinka
- skrzydełka z kurczaka (2 szt)
- marchew
- pietruszka
- seler
- ziemniak
- por lub mała cebula
- sól i pieprz
- ziele angielskie, listek laurowy i ząbek czosnku
Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy w drobne kawałki, tak jak leci od korzenia po liście. Wrzucamy do garnka z zimną wodą. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i połowę selera pokrojone w kosteczkę.
teraz pora na skrzydełka z kurczaka i przyprawy. Sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, por lub mała cebula i ząbek czosnku. Gotujemy powolutku i dodajemy ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Po godzince mamy pyszną zupkę botwinkową. Gdy ktoś chciałby bardziej gęstą wersję może zrobić do niej ajnlauf czyli lane kluski.
Smacznego
2 komentarze:
Wiosennie i kolorowo:)
Moje danie z dzieciństwa W tedy nie lubiłam zup.
Prześlij komentarz