Faszerowane pomidory w zalewie octowej

by | |

Faszerowane pomidory w zalewie octowej. Ciekawa propozycja na zimowy czas, aromatyczna i rozgrzewająca.






Składniki:

- pomidory typu Lima
- papryka pepperoni
- czosnek
- seler naciowy

Zalewa na 1 litr wody:

- 0,5 szklanki octu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- pieprz
- angielskie ziele
- liść laurowy

Pomidorki nacinamy wzdłuż i wewnątrz po bokach. Wkładamy do środka czosnek, pokrojony seler naciowy i ostrą papryczkę.
Gotujemy wodę z łyżką soli, zielem angielskim i liściem laurowym. Wyłączamy by przestała wrzeć i dodajemy 2 łyżki cukru, połowę szklanki octu i łyżkę octu balsamicznego. Do gorącej zalewy wkładamy nasze pomidorki i odstawiamy w chłodne miejsce. Gotowe są już na drugi dzień lecz najlepiej smakują po trzech, o ile wcześniej ich nie zjemy :)


Smacznego.

2 komentarze:

Joanna N

Nie pisze ile wody?Znałam ten przepis ,ale gdzieś zapodziałam ,polecam są pyszne..Czekam na ilość wody.

Witold Wildner

Ilość wody dodana :)
dziękuję za zwrócenie uwagi i smacznie zapraszam :)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com