Faszerowane pomidory w zalewie octowej
by
Witold Wildner
|
|
Faszerowane pomidory w zalewie octowej. Ciekawa propozycja na zimowy czas, aromatyczna i rozgrzewająca.
Składniki:
- pomidory typu Lima
- papryka pepperoni
- czosnek
- seler naciowy
Zalewa na 1 litr wody:
- 0,5 szklanki octu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- pieprz
- angielskie ziele
- liść laurowy
Pomidorki nacinamy wzdłuż i wewnątrz po bokach. Wkładamy do środka czosnek, pokrojony seler naciowy i ostrą papryczkę.
Gotujemy wodę z łyżką soli, zielem angielskim i liściem laurowym. Wyłączamy by przestała wrzeć i dodajemy 2 łyżki cukru, połowę szklanki octu i łyżkę octu balsamicznego. Do gorącej zalewy wkładamy nasze pomidorki i odstawiamy w chłodne miejsce. Gotowe są już na drugi dzień lecz najlepiej smakują po trzech, o ile wcześniej ich nie zjemy :)
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
2 komentarze:
Nie pisze ile wody?Znałam ten przepis ,ale gdzieś zapodziałam ,polecam są pyszne..Czekam na ilość wody.
Ilość wody dodana :)
dziękuję za zwrócenie uwagi i smacznie zapraszam :)
Prześlij komentarz