Kluski śląskie
by
Witold Wildner
|
|
Kluski śląskie ... co tu dużo pisać klasyka gatunku.
Składniki:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- mąka pszenna
- sól
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie a następnie "sztamfujemy" tzn. przeciskamy przez praskę :P
Odstawiamy by masa troszkę przestygła. W międzyczasie trzemy na drobnych oczkach 2 surowe ziemniaki.Odcedzamy na sitku lub na ściereczce ( osobiście polecam odciskanie w ścierce). Mieszamy tarte ziemniaki z masą i dodajemy około 1/4 objętości mąki ziemniaczanej. Najprościej ugnieść masę w misce podzielić na 4 i do wyjętej ćwiartki wsypać mąki ziemniaczanej. Zagniatamy i kulamy kluski z dziurką na środku.
Mówiło się że to dziurka na sos :P ale ma ona bardziej praktyczne znaczenie. Kluski z dziurką gotują się szybciej i bardziej równomiernie.
Gotujemy wodę którą lekko solimy i zabielamy mąka pszenną (zapobiega to rozgotowywaniu się klusek).
Kluski wrzucamy do wrzątku na około 10 minut od wypłynięcia. Nie przykrywamy garnka ! bo kluski się rozgotują.
Podajemy na ciepło z sosem, najlepiej pieczeniowym lub na zimno z podsmażonym boczkiem wędzonym.
Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
2 komentarze:
Idealny kształt klusek , gratuluję :P
super kluseczki
Prześlij komentarz