Placek ryżowy ... pewnie nie raz zdarzyło się, że został Wam ugotowany ryż, z poprzedniego dnia , który w końcu lądował w koszu na śmieci. Otóż nic prostszego, jak wykorzystać go do placka ryżowego. Smaczne proste danie np na obiad wraz z gulaszem, lub sam na ciepło, na śniadanie lub kolacje.
Składniki:
- ryż (torebka)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- żółty ser
- szczypiorek
Ugotowany ryż (wczorajszy) mieszamy z mąką kukurydzianą, jajkiem, szczypiorkiem i startym żółtym serem. Smażymy na odrobinie oliwy po 2-3 minuty z każdej strony. Placek gotowy :)
To co na nim położycie zależy już tylko od Was.
Smacznego.
4 komentarze:
No i fajny pomysł na wykorzystanie ryżu :)
Świetne! Już wiem jak przemycić ryż dzieciakom...
Jest wersja bez żółtego sera?
Oczywiście można zrobić bez żółtego sera :)
Prześlij komentarz