Krokiety w 2 wersjach farszu : kapusta z grzybami i kurczak z grzybami
Składniki:
farsz nr 1:
- mięsko z kurczaka
- pieczarki
- cebula
- sól i pieprz
farsz nr 2:
- kapusta kiszona
- pieczarki
- cebula
- boczek wędzony
- sól, cukier i pieprz
panierka:
- jajko
- bułka tarta
- czerwona papryka
Ugotowane mięso z kurczaka mielimy i mieszamy z pieczarkami uduszonymi razem z cebulką (drobno pokrojone).
Farsz z kapusty robimy następująco: kapustę gotujemy do miękkości, w międzyczasie podsmażamy boczek pokrojony w drobną kostkę i kroimy cebule. Odcedzamy kapustę i mieszamy z boczkiem i cebulką (surową). Solimy i i cukrujemy do smaku a następnie dodajemy pieczarki spreparowane jak wcześniej i pieprzymy.
Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z mikro ilością tłuszczu i staramy się by był cieniutkie.
Do jeszcze ciepłych naleśników nakładamy farsz i zawijamy. Następnie moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce z czerwoną papryką. Smażymy na oliwie z każdej strony.
Podajemy z czerwonym barszczem.
Smacznego.
2 komentarze:
już wiem co będzie jutro na obiad:)
muszę spróbować z gotowanym kurczakiem bo zawsze zostaje z obiadu ;)
Prześlij komentarz