Bogracz
by
Witold Wildner
|
|
Bogracz ... prosty w przygotowaniu i doskonale rozgrzewający :)
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego ( szynka, łopatka ) lub wołowego ( wersja de luxe )
- 3 duże ziemniaki
- 3 duże marchewki
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów
- ziele angielskie, liść laurowy
- kminek
- papryka czerwona w proszku (słodka i ostra)
kluseczki kładzione :
- 100 g mąki
- 60g wody
- 2 łyżki oleju
Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni na małej ilości tłuszczu z odrobiną papryki. Marchewkę i ziemniaki kroimy w grubą kostkę, mieszamy w garnku z mięsem. Dodajemy szklankę bulionu lub wody i dusimy około 30 minut.Teraz przyprawy 3 listki laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka kminku, 3 łyżki słodkiej papryki i 1 łyżka ostrej. Następnie cebula pokrojona w kostkę i podsmażona na brązowo, oraz pomidory z puszki. Całość dusimy do momentu kiedy mięso będzie miękkie.
W tak zwanym międzyczasie robimy kluseczki. Zagniatamy ciasto, kształtujemy długie wałki i tniemy na 4 cm kawałeczki tak by powstały podłużne kluseczki. Gotujemy 10 min na lekko osolonej wodzie lub bulionie.
Gdy są gotowe odcedzamy i dodajemy do garnka z bograczem.
Podajemy na gorąco z świeżym pieczywem.
Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kontakt
witold.wildner@gmail.com
7 komentarze:
idealny na chłodne, zimowe dni, aby się rozgrzać:)
Ojj, od dawna mam ochotę na bogracz - taki jak robi moja mama... Zrobię... a co...
Pysznie wygląda :)
Pozdrawiam :)
Na pewno był pyszny!
bardzo lubię bogracz, konkretne i sycące danie:)
Co prawda zima się kończy ale zawsze warto zawekować parę słoików. Będą idealne na chłodniejsze dni wiosny :)
Smacznie pozdrawiam :)
co ze swieza papryka?
zawsze można dodać ... :) choć osobiście wolę bez :)
to była wersja pozimowa bez papryki :)
Smacznie pozdrawiam :)
Prześlij komentarz