Brukselka faszerowana ... masą wątróbkową z pietruszką i koperkiem.
Składniki:
- brukselka
farsz :
Jest to porcja służąca do faszerowania kurczaka ( przepis pojawi się jutro) a pozostała reszta jest wykorzystana do brukselek.
- wątróbka drobiowa 300 g
- 2 jajka
- masło 1/4 kostki
- sól i pieprz
- bułka tarta
- bułka czerstwa
- mleko
- pietruszka i koperek
Zaczynamy od farszu. Wątróbkę oczyszczamy i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa wraz z namoczoną w mleku czerstwą bułką. Masło ucieramy z żółtkami i łączymy z przemieloną masą. Dodajemy przyprawy i bułkę tartą następnie delikatnie mieszamy z ubitymi na sztywno białkami.
Brukselki przecinamy na połówki usuwamy środki i nakładamy farsz. Zapiekamy w 180*C przez 15 - 20 min (obok kurczaka :P) ... Podajemy na ciepło w oczekiwaniu na danie główne
Smacznego.
2 komentarze:
super pomysł na brukselkę:)
Wyglądają trochę jak czaszki z mózgiem na wierzchu, ale może oglądam za dużo Dr.Housa. Przepis mi się podoba i postaram się go jak najszybciej wypróbować w mojej kuchni :) Dziękuję za udział w akcji brukselkowej :)
Prześlij komentarz