Ciasto kawowe

by | |


    Ciasto kawowe ... z czekoladą do porannej kawy :)




Składniki :

- 1/2 kostki masła
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki kawy
- połówka czekolady

Miękkie masło rozetrzeć z cukrem, dodać jajka, cukier waniliowy i kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wody (wystudzona) na końcu dodać mleko. Nie należy zrażać się "dziwną" konsystencją masy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Powoli mieszamy całość. Foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy połowę ciasta i posypujemy startą czekoladą następnie zalewamy resztą i pieczemy 30 - 35 minut w 180*C.

Dziękuję za inspirację użytkownikowi  Liska z forum cincin.cc w jej wersji są to muffinki równie pyszne :)


Smacznego.


7 komentarze:

gin

Wygląda smakowicie, lub takie trochę śniadaniowe ciasta :)

Witold Wildner

takie właśnie lubię :D

Anonimowy

Droga Autorko, mam pytanie, czy w gramaturze 1 i 3/4 mąki chodzi o miarę wg. szklanki, j.w. w składnikach, pytam bo chciałabym skorzystać z tego przepisu, a nie jestem pewna, dziękuję i pozdrawiam. Maja

Witold Wildner

Przepraszam za niedopatrzenie oczywiście chodzi o szklanki :) już poprawiam :)

Aha jestem autorem ... :)

Anonimowy

Aha, przepraszam Panie Autorze i dzięki.

Anonimowy

mam pytanie odnośnie wielkości foremki. Jakiej Pan użył ?:)

Witold Wildner

Klasyczna keksówka o wymiarach 25x10 cm

Smacznie pozdrawiam :)

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com