Eintopf - czyli popularny na śląsku ajntopf.
W jednym garnku ...
W jednym garnku ...
wszystko co zalega w Twojej lodówce :)
Składniki :
- kawałek mięsa ( skrzydełko, udko, korpus )
- marchewka
- pietruszka
- seler
- kartofle czy jak kto woli ziemniaki
- papryka
- kiełbasa
- ser żółty lub topiony
- i pozostałe "resztki" z lodówki
- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i ząbek czosnku
Do garnka wlewamy wodę, wkładamy mięsko i zaczynamy gotować. W między czasie dodajemy pokrojone w grubą kostkę warzywa: marchewkę pietruszkę, seler, paprykę, kalafior, kartofle i co tam jeszcze znajdziemy :) Przyprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim, solą, pieprzem i czosnkiem. Gotujemy z 40 minutek by wszytsko zgęstniało i odparował nadmiar wody. Gdy mamy ser topiony lub żółty dodajemy go pod koniec gotowania (znacznie zagęści naszą potrawę).
Podajemy na ciepło z pieczywem :)
Smacznego
3 komentarze:
Super pomysł, dobry patent na produkty zalegające w lodówce, na które nie mamy koncepcji :)
Pozdrawiam i dziękuję za udział w mojej akcji.
dobre danie jednogarnkowe:)
A jo môm ślōnsko klawiatua :)
Prześlij komentarz