Kulki rybne z wędzonymi szprotkami w zalewie octowej.
Składniki :
- szproty wędzone
- jajko
- sól i pieprz
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
Zalewa octowa:
- 1 litr wody
- 1/2 szklanki octu
- 1 cebula
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- ziele angielskie i liść laurowy (wedle uznania)
Zalewę przygotowujemy wcześniej zaczynając od zagotowania wody z cebulą pokrojoną w krążki, przyprawami oraz cukrem i solą. Po zagotowaniu wlewamy ocet przykrywamy i zostawiamy.
Rybki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, przyprawiamy i dodajemy jajko. Formujemy kuleczki większe lub mniejsze, zależnie od upodobań. Panierujemy bułką tartą i smażymy krótko z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone kulki rybne wrzucamy do gorącej zalewy. Gotowe są praktycznie zaraz ale najlepszy smak mają na drugi dzień :)
Smacznego
1 komentarze:
bardzo ciekawy przepis:)
Prześlij komentarz