Jajko w szynce parmeńskiej ... czyli małe przyjemności
Składniki:
- jajko
- szynka parmeńska lub jakakolwiek dojrzewająca
- sól i pieprz
Z plastrów szynki formujemy miseczkę (powiedzmy połowę kuli) i wbijamy do środka jajko. Przyprawiamy i ... tu jest problem który można rozwiązać następująco:
- całość konstruujemy w chochli i wkładamy do wrzątku uważając by woda nie dostała się do jaja.
Metoda ta jest czasochłonna i generuje tylko jedno jajo :P
- układamy nasze jaja w foremce do muffinek (6 szt.) i zapiekamy w piekarniku. Szybciej, sprawniej i
mamy 6 sztuk za jednym zamachem
- szynkę wykładamy na folię aluminiową dodajemy jajo i zapiekamy. Tutaj problemem są
nieszczelności i niestabilność konstrukcji.
Osobiście polecam metodę nr 2.
Smacznego.
6 komentarze:
Fantastyczne! Poproszę! :)
praca artystyczna + przyjemnosci podniebienia ;)
o tak aromat jest niepowtarzalny ...
Patrzę i patrzę,aż żal, że samym patrzeniem nie można się najeść. Zapisuję, będzie testowane :) Pozdrawiam ciepluchno :D
nigdy czegoś takiego nie jadłam ;)
ale jajko i szynka brzmią wspaniale..
jedno jajo a ile możliwości:) pozdrawiam!
Prześlij komentarz