Jajko w szynce parmeńskiej

by | |

Jajko w szynce parmeńskiej ... czyli małe przyjemności




Składniki:

- jajko
- szynka parmeńska lub jakakolwiek dojrzewająca 
- sól i pieprz

Z plastrów szynki formujemy miseczkę (powiedzmy połowę kuli) i wbijamy do środka jajko. Przyprawiamy i ... tu jest problem który można rozwiązać następująco:

- całość konstruujemy w chochli i wkładamy do wrzątku uważając by woda nie dostała się do jaja.
   Metoda ta jest czasochłonna i generuje tylko jedno jajo :P
- układamy nasze jaja w foremce do muffinek (6 szt.) i zapiekamy w piekarniku. Szybciej, sprawniej i            
  mamy 6 sztuk za jednym zamachem
- szynkę wykładamy na folię aluminiową  dodajemy jajo i zapiekamy. Tutaj problemem są   
  nieszczelności i niestabilność konstrukcji.

Osobiście polecam metodę nr 2. 

Smacznego.   

6 komentarze:

posmakujto!

Fantastyczne! Poproszę! :)

Francuskie podróże kulinarne i nie tylko

praca artystyczna + przyjemnosci podniebienia ;)

Witold Wildner

o tak aromat jest niepowtarzalny ...

Fun&Taste

Patrzę i patrzę,aż żal, że samym patrzeniem nie można się najeść. Zapisuję, będzie testowane :) Pozdrawiam ciepluchno :D

soulstorm-everywhere

nigdy czegoś takiego nie jadłam ;)

ale jajko i szynka brzmią wspaniale..

toPestka!

jedno jajo a ile możliwości:) pozdrawiam!

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com