Paszteciki z pieczarkami ...
Składniki:
Ciasto:
- 1/4 kostki drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- szklanka mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- szklanka mąki pszennej
Drożdże rozprowadzić w mleku, dodać 1/3 mąki i pół łyżeczki cukru, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodać resztę mąki, jajko i sól, wyrabiać ciasto do momentu kiedy nie będzie się kleiło do dłoni. Odstawić do wyrośnięcia.
Farsz:
- pieczarki
- cebula
- czosnek
- pieprz i sół
Pieczarki (drobno pokrojone) podsmażamy na niewielkiej ilość oliwy z cebulą, pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Pieprz i sól do smaku.
Ciasto wałkujemy na długi prostokąt, w środku układamy farsz i zawijamy. Kroimy na równe kawałki smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy 30 - 40 minut w 180*C.
Smacznego
4 komentarze:
Super:) zwłaszcza jako dodatek do barszczyku
gorąco polecam wypróbowanie różnych wersji farszu :)
Smacznego.
Kocham wszystkie paszteciki.
Omomomom.. Aww, kooochaaaaam <3
Prześlij komentarz