Sernik babci Janki ... pokolenia zachwycają się nim od lat
Składniki:
Cisto ( właściwie to kruszonka)
- 400 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- twaróg półtłusty 1 kg (krajanka) UWAGA! nie stosujemy żadnych serków w kubełkach itp.
- 2 żółtka
- starta skórka z 2 cytryn reszta na sok
- 3/4 szklanki cukru
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- 2 łyżki masła
- białko z 4 jajek
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Mieszamy składniki i dokładnie wyrabiamy, margaryna powinna mieć temperaturę pokojowa wtedy łatwiej się wyrabia. Ciasto dzielimy na 2 równe części i wkładamy do zamrażarki.
Teraz pora na masę serową. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do sera przeciśniętego przez praskę, wymieszanego z resztą składników (masełko powinno być roztopione ale nie gorące). Sok wyciskamy z cytryn do smaku, zależy od sera.
Na wysmarowaną formę, posypaną bułką trzemy na grubych oczkach 1 kawałek ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Następnie nakładamy masę i trzemy drugą część ciasta. Czynności należy wykonywąć delikatnie by nie zbić ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 250*C. Zmniejszamy na 200*C wpierw pieczmy z dołu a po 30-40 min dołączamy górę, do uzyskania złotego koloru.
Smacznego.
4 komentarze:
Wszystko, co jest według przepisu babci, musi być przepyszne! :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie. :)
http://kulinarna-galeria-arty-styczna.blogspot.com/
Wcale się nie dziwię - wygląda zachwycająco :)
SERIO 250 stopni? ;O nie no proszę potwierdź to bo nie mogę uwierzyć...
witam :)
już zaktualizowałem by wszystko było jasne :)
wysoka temperatura początkowa jest potrzebna gdyż ciasto jest zmrożone :)
przepraszam za zamieszanie :)
Prześlij komentarz