Ciasto magiczne zaskoczy was pod każdym względem ...
Dzięki inspiracji koleżanki Gatita z forum CinCin.cc spróbowałem magicznego ciasta i jestem ... zachwycony :) Z jednej masy powstają 3 warstwy :) same z siebie, ciasto jest delikatne wręcz aksamitne :)
Wersja bez aromatu waniliowego nawet lepsza :)
Składniki:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 1/2 kostki margaryny ( 125g )
- 11 łyżek mąki
- 1/2 litra mleka
- 4 krople octu
- aromat waniliowy
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy łyżkę wody roztopioną (ale nie gorącą) margarynę i mąkę. Do jednorodnej masy wlewamy pół litra letniego mleka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z octem i delikatnie wkręcamy do masy. Całość wylewamy do foremki lub naczynia żaroodpornego (jest bardzo płynna) i pieczemy godzinę w 160*C.
Podajemy po schłodzeniu w lodówce.
Na zdjęciu bardzo niska wersja :P gdyż okazało się że foremka 30x30 jest za duża na tę porcję ciasta.
6 komentarze:
No faktycznie magiczne :) Zaintrygowałeś mnie, z pewnością wypróbuję :)
ja własnie probuje juz w piekarniku zobaczymy ...napisze jak posmakuje
proszę pamiętać o schłodzeniu po upieczeniu :)
bardzo ciekawy przepis :)
a czemu magiczne ? i jak smakuje ? bo z przepisu można wywnioskować że to taka babka piaskowa hm?
Magiczne bo wlewasz do formy bardzo płynne ciasto (jak mleko) a powstają trzy warstwy :) i na pewno nie stało to koło babki :)
smak delikatny mleczny ... specyficzny
Smacznie pozdrawiam
Prześlij komentarz