Ciasto magiczne

by | |

Ciasto magiczne zaskoczy was pod każdym względem ...






Dzięki inspiracji koleżanki Gatita z forum CinCin.cc spróbowałem magicznego ciasta i jestem ... zachwycony  :) Z jednej masy powstają 3 warstwy :) same z siebie, ciasto jest delikatne wręcz aksamitne :)
Wersja bez aromatu waniliowego nawet lepsza :)

Składniki:

- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 1/2 kostki margaryny ( 125g )
- 11 łyżek mąki
- 1/2 litra mleka
- 4 krople octu
- aromat waniliowy

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy łyżkę wody roztopioną (ale nie gorącą) margarynę i mąkę. Do jednorodnej masy wlewamy pół litra letniego mleka i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z octem i delikatnie wkręcamy do masy. Całość wylewamy do foremki lub naczynia żaroodpornego (jest bardzo płynna) i pieczemy godzinę w 160*C.

Podajemy po schłodzeniu w lodówce.

Na zdjęciu bardzo niska wersja :P gdyż okazało się że foremka 30x30 jest za duża na tę porcję ciasta.

6 komentarze:

gin

No faktycznie magiczne :) Zaintrygowałeś mnie, z pewnością wypróbuję :)

Anonimowy

ja własnie probuje juz w piekarniku zobaczymy ...napisze jak posmakuje

Witold Wildner

proszę pamiętać o schłodzeniu po upieczeniu :)

muffinkowe niebo

bardzo ciekawy przepis :)

dzikajagodka

a czemu magiczne ? i jak smakuje ? bo z przepisu można wywnioskować że to taka babka piaskowa hm?

Witold Wildner

Magiczne bo wlewasz do formy bardzo płynne ciasto (jak mleko) a powstają trzy warstwy :) i na pewno nie stało to koło babki :)

smak delikatny mleczny ... specyficzny


Smacznie pozdrawiam

Prześlij komentarz

Kontakt

witold.wildner@gmail.com