Kluski śląskie cała prawda o kolorze
Kluski śląskie mogą występować w całej skali szarości :)
Od prawie białych do prawie czarnych jak widać na zdjęciu :)
Nazewnictwo to sprawa na osobny temat, dziś zajmiemy się kolorem.
Przepis zastosujemy taki jak tu TU.
Sprawa koloru.
Surowa kluska jasna
Surowa kluska ciemna.
Jeżeli kluski mają być bardzo ciemne ziemniaka można potrzeć już rano do obiadu masa ściemnieje.
Drugim sposobem na ciemne kluski jest zostawieni już uformowanych, takie ciemnieją szybciej ale też obsychają i muszą być przykryte
Jeżeli takie kluchy zostawicie na całą dobę (bez obaw będą dobre) na drugi dzień można uzyskać prawie czarne
Jasne kluski wykonujemy z świeżo startych ziemniaków i natychmiast je gotujemy.
Można też wykonać je bez tartych ziemniaków ale wtedy będą to "gumiklyjzy" czyli zupełnie inny rodzaj kluski :)
Smacznie pozdrawiam.
P.S. Kwestie techniczne odnośnie wyrobu aksamitnie gładkich klusek opiszę w kolejnym poście o kluskach.
Jeżeli macie pytania zapraszam do dyskusji :)
6 komentarze:
No popatrz no! :) Tyle razy robiło się w domu kluski śląskie, ale o sposobach na uzyskanie koloru nie słyszałam ;) Hmmm, my zawsze robimy z gotowanych ziemniaków i przeciskamy przez praskę. Te z tartych to jakaś inna odmiana klusek śląskich? ;)
W poście pisze o kluskach bez tartych ziemniaków :)
to gumiklyjzy :) ale w różnych rejonach mówią że śląskie :)
Jeżeli chodzi o temat kolorów odnosi się tylko do klusek z tartymi ziemniakami :)
pozdrawiam :)
Nie jadłam czarnych klusek.
bardzo ciekawe, u mnie w domu robi się albo białe z gotowanych ziemniaków albo szare z surowych, nie wiedziałam, że da się zrobić takie ciemne. Bardzo dobry pomysł na post:)
w weekend zrobię skalę szarości taką 10 stopniową :)
U mnie zawsze były niemal białe :)
Nigdy nie widziałam nawet takich czarnych...
Prześlij komentarz