Torcik czekoladowy wersja testowa.
Jako że moja córa ma za miesiąc pierwsze urodziny postanowiłem poćwiczyć wyrabianie tortów.
Tak co by wpadki nie było :) no i coś do kawy zawsze jest mile widziane :)
w trakcie konsumpcji
tuż przed ...
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Krem czekoladowo - śmietankowy:
- gorzka czekolada
- śmietana 18 200g
Ozdobne serduszko:
- cukier puder
Zaczynamy od biszkoptu. Białko jajek ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka ciągle miksując.
Następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę mieszając drewnianą łyżką do uzyskania równomiernej masy.
Pieczemy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia przez 35 - 45 min w 160*C.
Teraz kolej na krem. rozpuszczamy gorzką czekoladę na łaźni wodnej i dodajemy śmietanę ciągle mieszając do uzyskania jednolitej masy. Po wystudzeniu ubijamy jak śmietanę mikserem na wysokich obrotach.
Wystudzony biszkopt tniemy na plastry i przekładamy naszą masą. Zewnętrzna powierzchnia też została pokryta kremem i na koniec posypana cukrem pudrem w kształcie serduszka.
Można zrobić niezliczone wariacje nasączając biszkopt i zmieniając masy czy stosując polewy.
Smacznego.
5 komentarze:
Genialnie prosty przepis na fantastycznie smaczny krem
Ulubiony tort mojego brata, a roczków ma już 27.... :)
Witam!Czy w tym przepisie nie ma proszku do pieczenia?
Zgadza się nie ma proszku do pieczenia :) ni grama :)
Dziekuje ci juz sobie po smakuje
Prześlij komentarz